Božićnja tradicija u Topoli!!!

SELO ONLINE
Read Time1 Minute, 1 Second

Topola- Božić, najradosniji dan je od vajkada u Šumadiji obeležavan okupljanjem meštana koji su uprezali svoju zapregu i sa čezama kolima a pošto na Bižić često napada sneg prezane su drvene sanke koje si bile za zapregu i tako su naši dedovi vozili po selu, a dosta je bilo i jahača sa konjima.

Sa obzirom da su se vremena promenila, nema konja a samim tim nema ni jahanja. Tradicija Šumadinaca je nastavljena. Mladi ljudi su uzjahali svoje traktore, okupili se kod zapisa u Ljubeselu nedaleko od Topole i krenuli u koloni da održe tradiciju i izazvali su pažnju dece, omladine i starijih meštana koji su izašli da vide kolonu i ožive sećanja kako je to bilo kada su oni bili mladi.

Posle skraćenog defilea traktoristi su se vratili u Ljubeselo kod zapisa odakle su i pošli. Pošto je dan bio hladan, prisutni su se ugrejali uz čaj, kafu i ,,šumadijski čaj“. Dogovorili su se da i sledeće godine u većem broju nastave drevnu tradicuju.

Novinar portala SELOONLINE , Dragoslav Spasić, je zabeležio i video snimkom ovo tradicionalno druženje na Božić.

1 0
Next Post

Lovac Ranko iz iz sela Gložana kod Svilajnca čuva divlje svinje !!!

Pedesetpetogodišnji Ranko Gulijaš, iz sela Gložana, poslednjih šest godina čuva divlje svinje i pripitomljava ih. Osim što svoje ljubimce redovno hrani, ovaj dugogodišnji lovac ih često mazi, daje im imena i “razgovara” sa njima.  S obzirom da su rasle u specifičnim uslovima, i svinje su jako vezane za Ranka koji […]
© Sva prava zadržana www.seloonline.rs