Božićnja tradicija u Topoli!!!

SELO-ONLINE

Topola- Božić, najradosniji dan je od vajkada u Šumadiji obeležavan okupljanjem meštana koji su uprezali svoju zapregu i sa čezama kolima a pošto na Bižić često napada sneg prezane su drvene sanke koje si bile za zapregu i tako su naši dedovi vozili po selu, a dosta je bilo i jahača sa konjima.

Sa obzirom da su se vremena promenila, nema konja a samim tim nema ni jahanja. Tradicija Šumadinaca je nastavljena. Mladi ljudi su uzjahali svoje traktore, okupili se kod zapisa u Ljubeselu nedaleko od Topole i krenuli u koloni da održe tradiciju i izazvali su pažnju dece, omladine i starijih meštana koji su izašli da vide kolonu i ožive sećanja kako je to bilo kada su oni bili mladi.

Posle skraćenog defilea traktoristi su se vratili u Ljubeselo kod zapisa odakle su i pošli. Pošto je dan bio hladan, prisutni su se ugrejali uz čaj, kafu i ,,šumadijski čaj“. Dogovorili su se da i sledeće godine u većem broju nastave drevnu tradicuju.

Novinar portala SELOONLINE , Dragoslav Spasić, je zabeležio i video snimkom ovo tradicionalno druženje na Božić.

Next Post

Lovac Ranko iz iz sela Gložana kod Svilajnca čuva divlje svinje !!!

Pedesetpetogodišnji Ranko Gulijaš, iz sela Gložana, poslednjih šest godina čuva divlje svinje i pripitomljava ih. Osim što svoje ljubimce redovno hrani, ovaj dugogodišnji lovac ih često mazi, daje im imena i “razgovara” sa njima.  S obzirom da su rasle u specifičnim uslovima, i svinje su jako vezane za Ranka koji […]
© Sva prava zadržana www.seloonline.rs