Ribare je iznedrila dvojicu značajnih slikara: Milojka Milenkovića i Živojina Đokića !!!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ribare je iznedrila dvojicu značajnih slikara: Milojka Milenkovića i Živojina Đokića koji je postao akademski slikar i profesor na Učiteljskom fakultetu u Jagodini.

Rad akademskog slikara ZivojinaDJokica (poklon crkvi)..

Milojko je rođen 19.marta 1936.godine. Osnovnu školu je pohadjao u Ribaru od1943 do1947. Uciteljica se zvala Vida. “Na prvoj strani Bukvara bila je slika Kralja Aliksandra ili Petra Karadjordjevica, ne sećam se više. Pevali smo pesme o Svetom Savi” počinje svoju priču Milojko.

“Oboleo sam od Malarije. Pokojni dr. Milenkovic, ordinacija mu je bila preko puta Suda, me je kininom spasio. Onda se desio Rat. Nemci su nas iz kuce u Jagodini isterali. Tu Kuću su kasnije komunisti oduzeli i drugima dali.

Kod nas je bilo u Ribaru i okolini relativno mirno , Osim oborenih Amerikanac u Supskoj.. Posle Rata nas je učiteljica vodila da gledamo srušeni most na Moravi.”

Završio je i Nižu Gimnaziju u Jagodini, a zatim i višu Gimnaziju “Svetozar Marković.” “lepo je naslikao njegov portret Vojkan Veličković, izložen u ulazu Gimnazije. Još mi je u secanju… ”

Sa Živojinom Đokićem je često sarađivao, a na slici “Lugomir” su zajedno radili. Milojko Milenković danas živi i radi u Nemačkoj, ali se rado seća svog rodnog mesta čiji su motivi često na njegovim slikama.

👍

1

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

OSTALE VESTI IZ SELA >>OVDE

© Sva prava zadržana www.seloonline.rs