Tradicija u gazdinstvu Jovanović iz Zagorice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Dragan Jovanović je čovek koji promoviše selo Zagoricu, po celoj Srbiji, svojom odanošću prema poljoprivredi i ostanku na selu. Mnogi za njega kažu da mu sve polazi za rukom, pre svega iz ljubavi prema svemu što radi, od biljaka pa do životinja.

Tradicionalno uzgaja veliki broj voćki, medju kojima ima i dosta tropskog voća, a takodje gaji i veliki broj vrsta svinja. Takodje pravi rakiju od raznog voća: dunja, kajsija, grožđe, kruška viljamovka, šljive, breskve.


“U mom domaćinstvu se oduvek pekla rakija, kao i u celoj Šumadiji, najčešće se pravi od šljive, što je tradicija ovog mesta”.

Dragan priča o tome da li je bitno u čemu se peče i čuva.


“Treba napomenuti da ne daje svaki kazan identičan kvalitet rakije. Pristalica sam proizvodnje u starim tradicionalnim kazanima. Vema su bitna burad u kojima rakija odležava. Idealno je da period odležavanja bude u buradi od hrasta, može i od bagrema. Bitno je da bure bude čisto, dezinfikovano. Svaka nečistoća, neprijatan miris, buđ, će se osećati u rakiji”.


I dodaje da se najkvalitetnija dobija od najkvalitetnijeg voća, ali da mora se da se odradi lepo da bi kvalitet bio na vrhuncu.

Autor: Filip Marković

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

OSTALE VESTI IZ SELA >>OVDE

© Sva prava zadržana www.seloonline.rs