Gordana Glišić-Žena Zmaj iz sela Šume nadomak Topole !!!

DarkoAdmin

Topola-Šume- Gordana Glišić, poznatija kao Goca Jagodica, iz sela Šume nadomak Topole, važi za jednu predivnu domaćicu. Kako ona za sebe kaže žena, domaćica, seljanka !!

Žene na selu ogroman teret nose, jer voditi brigu o celom domaćinstvu, deci, kući nije nimalo lako.Za selo Šume čula je šira Srbija i naši ljudi koji rade u inostranstvu. A kako je čula? Te 2010-te godine je jedna Gordana Glišić  iz sela Šume kod Topole bila izabrana sa još devet žena iz cele Srbije za naj ženu. 

 Odakle ona u časopisu ,,Blic žena”?  Svojim radom u polju, na njivi, u zasadima jagoda, šljiva, vinogradu izgradila je sa puno ljubavi, energije, mukotrpnog rada i odricanja. Izabrala je život na selu još davno u svom detinjstvu, u svom rodnom Kolubarskom Leskovcu, na imanju svog dede koji je bio, u ono vreme, ugledan domaćin. Došla je u Šumadiju i nastavila tradiciju. Radi jer voli zemlju, biljke, životinje i sve što dotakne. Radni dan joj počinje rano i traje do iza ponoći, kasno.

Vedrog duha, sa osmehom na licu, u kasne sate prkosi raspevanom svitcu. Za sve ima mesta i ima vremena da napiše neki stih, dok ne zadrema.

U slobodno vreme pravi ajvare, sokove, džemove, slatka, pa joj ponekad i noć bude kratka.

Domaći hleb iz furune svojim ukusom i mirisom probudi sva čula, makovnjača, orašnjača i druge razne pite se pripremaju u njenom domu kada selo zaspi.

Seljanka? Ne stidi se svog opanka, da sadene prikolicu sena i to može ova žena!

Život žene na selu je težak u ova današnja vremena.

Tri u jednom i sestra, žena i drug i više od toga.

A ko razume ženu, ko je podržava, pomaže…Pravi naziv za Gocu je žena Zmaj, a takođe je i član “Udruženja žena Oplenac”.

Autor: Filip Marković

Next Post

Rudar jači od Božurnje !!

U poslednjem kolu jesenjeg dela Šumadijsko-okružne lige Jasenica iz Božurnje dočekala je Mladi Rudar iz Bukovika !

Možda vas interesuje i ...