UDRUŽENJE ŽENA „STARI VEZ“ IZ PLAŽANA ORGANIZOVALO MANIFESTACIJU POD NAZIVOM „SEOSKO PRELO“

DarkoAdmin

Udruženje žena „Stari vez“ iz Plažana organizovalo je manifestaciju, prvi put po redu, pod nazivom „SEOSKO PRELO“.

Foto: Svetlana Rajić i Nada Milovanović

Učestvovale su žene iz udruženja “Resavčanke” iz Resavice, „Zlatne ruke Stenjevca“ iz Stenjevca, „Kreativne Despotovčanke“ iz Despotovaca, „Moravske šarenice“ iz Lapova, „Ćovdinke“ iz Ćovdina, „Jezerke“ iz Jezera, i „Stari vez“ iz Plažana kao domaćin.

Mi smo povodom toga razgovarali sa Svetlanom Rajić, predsednicom ovog udruženja.

Ž. P.: Možete li nam reći nešto više o UŽ “Stari vez” iz Plažana?

S.R. : Naše udruženje postoji od 2013. godine. Bavimo se očuvanjem starih zanata kojim su se bavile naše bake. Cilj nam je da otrgnemo od zaborava takve zanate i da taj način rada prenesemo na naše mlade naraštaje”.

Ž.P.: Odakle ideja za pokretanjem ove manifestacije?

S. R. : Ideja za pokretanje manifestacije je potekla od priča kako su se nekada u selu održavala seoska prela. Dogovorile smo se da pokrenemo ovu manifestaciju, i da krenemo sa seoskim prelom, i nadam se da smo pokrenule nešto veoma lepo i korisno za našu omladinu, sa željom da nastave ovu našu tradiciju koja se malo zaboravila”.
Ova manifestacija je održana u Domu kulture u Plažanu, selu koje se nalazi u opštini Despotovac.

Održana su takmičenja u krunjenju kukuruza, vredne domaćice takmičile su se i u pravljenju najukusnije proje, izradi najoriginalnijeg starog ručnog veza, bilo je organizovano i kolektivno takmičenje u sportskim disciplinama Bacanje kamena sa ramena, takmičenje u gadjanju pikadom, a najspretnije i najbrže članice dobile su pehar i zlatnu medalju.

Za najukusniju proju 1. mesto je osvojila je Zorica iz UŽ “Moravske šarenice” koja je dobila pehar i zlatnu medalju, za najoriginalniji vez nagradu je dobila Radmila Stojanović iz Plažana, u takmičenju prelja, nagrada je bila kolektivna, te su bile nagradjene sve četiri prelje, u takmičenju u krunjenju kukuruza, u bacanju pikada, za takmičenju u bacanju kugle sa ramena žene dobile su nagradu kolektivno.

Stručni žiri su bile : Mila Kočić, Gordana Ivanović i Stamena Obradović.

Za sportske igre u žiriju je bio Marko Mirković, koji je ujedno i bio voditelj celokupnog programa, novinar i član kulturno umetničkog društva .

Kao dobre domaćice, vredne žene iz UŽ „Stari vez“ su svoje gošće iz drugih mesta ugostile kako valja, te su pripremile i ukusne djakonije, pite, meze, slatka i slana peciva,torte i kolače, sve iz domaće kuhinje, ukusno i sveže…

Autor: MEDIA PS

Next Post

Medjunarodna Izložba Vršac 2022

Veliki broj izlagača ponajviše golubova ,ali i živine i ostalih sitnih životinja.

Možda vas interesuje i ...