Zlatko Vasić – Od neiskusnog do vrhunskog pčelara

DarkoAdmin
Zlatko Vasić – Od neiskusnog do vrhunskog pčelara

Zlatko Vasić iz Novog još kao dete je iskazivao ljubav prema pčelama i pčelarstvu, medjutim, zbog neznanja i nedovoljnog iskustva na samom početku kao dete imao je loših rezultata, ali to nije uticalo da nastavi svoj san da jednog dana bude uspešan pčelar.

“ Prvi susret imao sam kao dete kod komšinice od koje sam  kasnije dobio dva roja. U petom razredu sam počeo da pčelarim neuspešno, pojavila se varoa prvi put u Jugoslaviji i gubitak, posle gubitka nisam nastavio jer su mi se roditelji protivili i imao sam obaveze oko škole, ostao sam rešen da kad završim školu, vojsku i ostale životne obaveze da nastvim da pšelarim, čekao sam oko trideset godina da počnem ponovo pčelarenje, u medjuvremenu pomagao sam jednom pčelaru kada je bilo vrcanje meda i on je primetio moj talenat i da se ne plašim pčela,i on me pritiskao da počnem pčelarenje i on je postao moj mentor, 2013-te počeo sam  da pčelarim pod uticajem Časlava Dobrosavljevića poklonio mi tri roja i još tri drugara pčelara poklonili su mi  po jedan roj i tako sam počelo pčelarenje sa šest društava, preko zime sam napravio 12 nove košnica DB10, 2014-te naselio sam 6 nove košnice sa istim rojevima, bila je loša godina, bila loša ali sam podigao na15 društava“, rekao je Zlatko Vasić za naš portal SELO ONLINE.

Ni jedan početak nije lak pa ni bavljene pčelarstvom nije lako jer je trebalo dosta znanja I iskustva pa je prve korake pravio pod budnim okom mentora, koji ga je uputio u osnovnim principima pčelarenja. Medjutim, zaključio je da mora da se osamostali I da mora da forsira svoj put u svetu pčelarstva tako da je  proučavajuci Rusku literaturu i njihovih naučno-istrazivačke radove, sticanjem prakse na pčelinjacima svog mentora zaključio je da pčele mogu da postignu odredjene rezultate samo ako su dobro pripremljene za pašu što obuhvata niz postupaka koje treba sprovesti u optimalnom roku i obimu. Svako društvo mora da ima kvalitetnu maticu, zdrave pčele,i dovoljno kvalitetne hrane.

“Ja lično sam proučio biologiju pčele da bih mogao sebe i svoje potrebe da prilagodim potrebama pčela, želeći time da se maksimalno približim njima i iskoristim maksimalno potencijal svake pčelinje zajednice na svom pčelinjaku. Za razliku od mnogih pčelara koji svoju proizvodnju baziraju na proizvodnju meda, ja sam da bih rad sa pčelam a bio isplatv odmah prve godine  2014 počeo sam sa skidanjem polena, da bi kasnije tu svoju proizvodnju pročirio za proizvodnju rojeva za svoje potrebe i za prodaju, paraleno sam počeo sa proizvodnjom propolisa, voska, matica. U planu mi je da proizvodnju proširim na matični mleč i pčelinji otrov. U nekoj daljioj perspektivi verovatno ce biti razni lekoviti proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda i melema, sapuni itd….

Svoju  tehnologiju sam prilagodio nepredvidljivim klimatskim promenama, gde sam zaključio da jednomatična pčelinja zajednica nije u mogućnosti da iskoristi bagremovu pašu koja je na mom pčelinjaku osnovna, već na to mogu izvesti samo dvomatične zajednice. Te sam prihvatio metodu pčelarenja po sistemu  Josipa Belčića. Dve godine sam vršio ispitivanja njegovog sistema pčelarenja sa dvomatičnim zajednicama kao i jednomatičnim zajednicama, rezultati ispitivanja njegovih principa su zadovoljavajući, tako da je taj sistam pčelarenja uveden ove godine na kompletnom pčelinjaku. “

“Ni jedan početak nije lak pa ni bavljene pčelarstvom“ a pčelar Zllatko je dokaz da je prošao trnovit put da bi postao to sto je danas –vrhunski pčelar.Ova priča će sigurno pomoći budućim mladim pčelarima kojima je svaki savet i iskustvo ovog starijeg pčelara dobrodošlo.

Next Post

Počeli su radovi na asfaltiranju seoskih ulica i puteva u ćuprijskoj opštini !!!

Ćuprija-Započeta je prva faza […]

Možda vas interesuje i ...